https://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/zoeken/1617/amsterdam-monument-voor-annick-van-hardeveld

Het monument voor Annick van Hardeveld in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsvrouw die hier op 4 mei 1945 door de bezetter is gefusilleerd. Zij was de laatste koerierster uit het verzet die is vermoord. Van Hardeveld was toen 21 jaar.

Annick van Hardeveld gaf boodschappen door aan leden van de verzetsgroep 'DZ-G10/NBS-SG sectie MAX III'. Ook vervoerde ze bonkaarten, wapens, valse papieren en soms zelfs onderduikers.

Op de avond van 4 mei 1945 verlaat de 21-jarige Annick van Hardeveld op de fiets haar ouderlijk huis, om haar laatste opdracht uit te voeren. Ze is uitzinnig van blijdschap door de berichten van de Britse radio omtrent een op handen zijnde Duitse capitulatie. Annicks laatste opdracht was om de leden van verzetsgroep MAX III die zich in Amsterdam-Noord bevinden naar het Vossius Gymnasium te sturen. Hier had de sectie, onder commando van 'Tom Lingers' (schuilnaam voor Schilling) een geheime wapenopslag. In de loop van de avond kwamen alle leden van de verzetsgroep MAX III aan in het Vossius Gymnasium, behalve die uit Amsterdam-Noord. In de ochtend van 5 mei 1945 bereikte het bericht dat Annick van Hardeveld was doodgeschoten door de Grüne Polizei

Annick van Hardeveld ontving in 1981 postuum het verzetsherdenkingskruis.
https://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/zoeken/1617/amsterdam-monument-voor-annick-van-hardeveld Het monument voor Annick van Hardeveld in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsvrouw die hier op 4 mei 1945 door de bezetter is gefusilleerd. Zij was de laatste koerierster uit het verzet die is vermoord. Van Hardeveld was toen 21 jaar. Annick van Hardeveld gaf boodschappen door aan leden van de verzetsgroep 'DZ-G10/NBS-SG sectie MAX III'. Ook vervoerde ze bonkaarten, wapens, valse papieren en soms zelfs onderduikers. Op de avond van 4 mei 1945 verlaat de 21-jarige Annick van Hardeveld op de fiets haar ouderlijk huis, om haar laatste opdracht uit te voeren. Ze is uitzinnig van blijdschap door de berichten van de Britse radio omtrent een op handen zijnde Duitse capitulatie. Annicks laatste opdracht was om de leden van verzetsgroep MAX III die zich in Amsterdam-Noord bevinden naar het Vossius Gymnasium te sturen. Hier had de sectie, onder commando van 'Tom Lingers' (schuilnaam voor Schilling) een geheime wapenopslag. In de loop van de avond kwamen alle leden van de verzetsgroep MAX III aan in het Vossius Gymnasium, behalve die uit Amsterdam-Noord. In de ochtend van 5 mei 1945 bereikte het bericht dat Annick van Hardeveld was doodgeschoten door de Grüne Polizei Annick van Hardeveld ontving in 1981 postuum het verzetsherdenkingskruis.
1
0 Reacties 0 Shares